Naruto Uzumaki

Naruto Uzumaki (うずまきナルト, Uzumaki Naruto) je protagonista u manga i animeserijalu Naruto. Kao prtagonista on je i ujedno  titularni lik po kome je manga i anima dobila naziv. Naruto je genin level šinobi iz SEla sakrivenog u lišću i član tima Kakaši. Narutov otac je Četvrti Hokage , Minato Namikaze , a majka Kušina Uzumaki , prošli djinćuriki Devetorepe lisice. On je trenutni i treći djinćuriki Devetorepe, Naruto je u početku bio odbačen od strane sela, dok je posle Pejnove Invazije prihvaćen i u selu ima status heroja. U manga epilogu Naruto je postao Sedmi Hokage.

 

Pozadina

Naruto je sin Četvrtog hokage-a Minata Namikazea i trećeg djinćurikija Kušine Uzimaki . Ime je dobio po glavnom liku iz romana koji je Džeraja napisao. Hiruzen Sarutobi , Minato Namikaze i starešine sela su se plašile da bi Narutovo rođenje moglo da razbije pečat koji drži Devetorepu lisicu u Kušini, pa je ona odvedena na tajnu lokaciju.

Po rodjenu Naruto je bio kidnapovan od strane Tobija , glavnog antagoniste serijala, koji je koristio tek rodjenog Naruta da bi se dokopao devetorepe lisisce, kako bi uništio Selo lišća . Narutov otac je uspeo da zaustavi Tobija, ali je u pokušaju da spasi selo od Demonske Lisice, bio prinudjen da zapečati lisicu u Naruta, i time izgubi svoj život. Narutova majka je umrla od iscrpljenosti zbog porodjaja, ekstrakcije Lisice i zbog pokušaja da zaštiti svoje tek rođeno dete od napada lisice. Naruto je tako bio ostavljen da odrasta sam, bez roditelja i sa mržnjom seljana jer su oni mislili da je Naruto odgovoran za napad. Hiruzen Sarutobi je Naruto dao majkino prezime, umesto očevog, da bi Naruta zaštitio od brojnih neprijatelja koje je Minato imao.

Kada je Naruto upisan na akademiju, postao je učenik Iruka Umine , koji će mu kasnije biti prvi prijatelj koga je stekao. Jednom prilikom Saske i Naruto su izabrani za sparing partnere, a Saske je lako savladao Naruta. Iruka potom prilazi njima dvojici i govori im da naprave znak pomirenja. Naruto, od tada na Saskea gleda kao na rivala kojeg će jednog dana pobediti. Kada je Naruto otkrio da je Saske siroče, bio je potajno srećan što nije jedini koji je bez roditelja. On je mnogo puta hreo da priča sa njim, ali mu ljubomora prema Saskeovim veštinama to nije dala. Naruto se ipak nada da će ga Saske jednog dana prihvatiti kao ravnopravnog sebi.

 

Ličnost

Naruto je po svojim psihičkim osobinama sličan svojoj majci . Bučan je i uporan, sa namerom da nikada ni u čemu ne odustaje. Njegova omiljena uzrečica, kojom završava svaku rečenicu je „dattebayo“ ili prevedeno ,,verujte mi“. Tvorac mange Kišimoto Masaši je izjavio, kako je Naruta stvorio po liku Son Gokua iz Zmajeve kugle, i da je želeo da Naruto bude što detinjastiji i naivniji.Po prirodi Naruto deluje glup, medjutim u odredjenim situacijama ume da deluje prilično inteligentno, čak da iskoristi glupe trikove na genijalan način.Pre diplomiranja na akademiji, Naruto je imao veliku želju za priznatosti i dokativanju. Izvodio bi nestašluke i celom selu u želji da bude priznat od strane njegovih seljana. Uključujući, ali i ne ograničavajući na to, slikao je grafite na spomenike koji su prikazivala prva četiri hokagea, te se pretvarao u polugolu žensku verziju sebe kako bi svoje instruktore doveo u neugodnost. Takođe bi svakom ko bi sumnjao u njega rekao skoro istu, konstantnu ideju, da će jednog dana postati Hokage . Kao što je rekao Iruki , on želi postići taj rang kako bi bio prihvaćen i priznat od ljudi oko njega, te da bude odgovoran za njihovu zaštitu. Čak i nakon diplomiranja, Naruto je još uvek odlučan u tome da bude priznat, i postaje „Broj Jedan najglasniji, neočekivani, hiperaktivan i energičan ninja“ Konohe, kako ga je opisao Kakaši Hatake .Narutov bogati karakter i vatrena želja za poboljšanjem samoga sebe snažno utiče na živote svih oko njega. Na početku serija, Naruto se sprijateljio sa Konohamaruom , unukom Trećeg Hokagea , te je kroz njegov zaključak i primer Konohamaru naučio da put do uspeha vodi preko mnogo teškog rada. Bez obzira na njegovu drskost, tvrdoglavost, pa čak i glupu narav, Naruto je vešt šinobi koji nadilazi svoje protivnike s kombinacijom volje, pametnih odvraćanja pažnje, i samom srećom.Naruto ima dobar smisao za humor, poznat je i kao dečak stalno nasmejanog lica (iako se, nekada, smeje kako bi sakrio svoje uznemiravanje za bilo šta, šta ga zabrinjava, oni koji su mu najbliži odmah ga prozru). Ipak izvan njegovog svieta, on je samo običan, bučan, nepromišljen dečak sa jakom voljom i sposobnosti upadanja u nevolje. U Narutu je Oročimaru video samo glupi mediokritet a Džeraja je video dečaka koji ima petlju i koji se nikada neće predati.

Izgled

Naruto both parts

Naruto u Prvom i drugom delu

Naruto with coat

Naruto tokom Pejnove Invazije

Kao što je Džeraja naveo Naruto veoma liči na svog oca, Minata . Od njega je nasledio plave oči i plavu bodljikavu kosu. Za vreme Četvrtog šinobi svetskog rata, Dan je pomešao Naruta sa Navakijem zbog njihove velike sličnosti. Verovatno Narutov najredovnije spominjan izgled pre drugog dela jeste njegov nizak rast, što ga je stalno provociralo. U drugom delu, znatno se vidi njegova promena u rastu.Tokom prvog dela, Narutova odeća se sastojala iz narandžaste trenerke sa visokom, belom kragnom, u predelu ramena preovladavala je plava boja kao i na ranfu. Nosio je i narandžaste pantalone, plave sandale i traku koju mu je Iruka dao kada je ovaj maturirao na akademiji.Tokom drugog dela, Naruto takođe nosi trenerku ali, ovog puta sa manje nijansi narandžaste boje, dok su bela i plava boja promenjene u crnu. Naruto i

Images-1425902786

Narutov izgled dok je u Biju modu

dalje nosi sandale i traku Sela Lišća, koji su takođe crne boje. Za vreme borbe sa Pejnom, Naruto je nosto Crveni plašt sa crnim plamenovima, kao i veliki svitak na leđima.Kada je ovladao kontrolom Devetorepine čakre, njegovo telo je prekriveno žutom čakrom, sa izraženim pečatom na stomaku i ogrlicom magatama oko vrata. Kada mu Kurama da svu svoju čakru, on takođe dobija i žuti plašt koji je sačinjen od čakre.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s